Csehné Séra Tünde
Csontfaragások, bőr- és nemez tárgyak
Cím: 3555 Harsány, Kossuth utca 9.
Telefon: +36 70 942 8864
Mail: tunde1104@freemail.hu

Miskolcon születtem. Gyermekkorom legkedvesebb játéka a kalapács volt, a babát is főképp javítási célból vettem kézbe, vagy azért, hogy ruhát varrjak nekik. Azóta kipróbáltam minden lehetséges kézművességet, hímzést, szövést, varrást, asztalos munkákat, kosárfonást és egyebeket.
2001 húsvétján elkezdtem farigcsálni egy agancsrózsát. Saját magam is meglepődtem az eredményen. Amit akkor, spontán elértem, ösztönösen jött. Egyre nagyobb örömömet leltem benne. Ma már bármit megvések, ami belefér a marhalábszárcsontba, szarvasagancsba. Sajátommá vált a szobrászat és a pásztorfaragás.
Mivel tökéletes ember nincs, remélem, még én is csiszolódom, mint kezemben a csont. Serkentem a környezetemben lévő fiatalokat is, hogy ismerkedjenek meg valamilyen kézműves mesterséggel, akár hobbi szinten is, hogy megmaradjon és tovább éljen bennük.
A nemezelést 2016 októberében kezdtem el, azóta is „formálom” a gyapjút magam és családom örömére. Mivel a lószőrt lovaglásaim során már megismertem, a gyapjú szőrszálait is könnyebb volt feldolgoznom.
A csont, a bőr, a lószőr és a gyapjú kombinációjával mára már egyedi alkotásokat tudok létrehozni, hiszen közel állnak egymáshoz, mivel mind a természet része.

3433 Nyékládháza, Munkácsy u. 16.

A térség hasonló termékei

Füredi Mária – nemeztárgyak (Kisgyőr)

Az alkotás létszükségletem. Mindig is az volt, csak mint a búvó patak, hol itt, hol ott tűnt elő. A nemezeléssel Molnár V. József hagyományőrző táboraiban ismerkedem meg 2003-tól, első nemez mesterem Kaszás Ákos volt.

A térség hasonló termékei

Szűcs Gergely pásztorműves – népi furulyák, bőr munkák, pásztorfaragások (Kisgyőr)

Csepp korom óta örömömet leltem az alkotásban. Legalább olyan élményt jelentett játékokat készíteni, mint azokkal játszani. Ötödikes tanulóként keltette fel érdeklődésemet honfoglaló őseink ötvös remekeinek mintakincse. X. századi eleink elvont képi világának megsejtésével indult az út a hagyományos magyar szemlélet egyre mélyebb megéléséhez.

A térség hasonló termékei

Solymosiné Zsiros Ágnes (Bükki Alkotóház) – nemezelés, tűnemezelés (Répáshuta)

Többnyire gyapjúból (vizes és tűnemezeléssel) készítek dekorációt, ajándéktárgyakat, játékokat, ékszereket és fából horgolótűket. Az általam készített játékokat, ajándéktárgyakat a természet ihlette, tartós, kézműves, egyedi termékek.


2021 © Nyékládháza és Térsége Területfejlesztési Önkormányzati Társulás
3433 Nyékládháza, Mátyás király út 114.
nyekipaktumiroda@gmail.com

Készítette a Viacom Informatikai Kft.