Szűcs Gergely
Népi furulyák, bőr munkák, pásztorfaragások
Cím: 3556 Kisgyőr, Kossuth u. 51.
Telefon: +36 30 428 5606
Mail: szucsur@gmail.com
Web: www.pasztormuves.hu

Csepp korom óta örömömet leltem az alkotásban. Legalább olyan élményt jelentett játékokat készíteni, mint azokkal játszani. Ötödikes tanulóként keltette fel érdeklődésemet honfoglaló őseink ötvös remekeinek mintakincse. X. századi eleink elvont képi világának megsejtésével indult az út a hagyományos magyar szemlélet egyre mélyebb megéléséhez.
Kiskamaszként kezdtem komolyabban rajzolni, faragni, tojást karcolni, úszni. Túl ezeken a növénygyógyászattal ismerkedtem, a testvéreimmel madárlesre jártam, régi temetőket, miegymást fényképeztem, s szívesen töltöttem a szabadidőmet öreg parasztok s pásztorok társaságában.
A gimnázium s egyetem elvégzése után, függetlenül végzettségemtől, néhány évig népzenét tanítottam. Majd nem tudván merre tovább, egy ismerős rábeszélésére belefogtam a kézművesség életvitelszerű folytatásába.
Furulyákat, pásztori bőr tárgyakat készítek, csontot, szarut, fát faragok.
Munkáim nem csupán használati tárgyak, s létrekeltésük nem múltsirató emlékezés; – aki a múltat elsiratja, a jövendőt is eltemeti! A kezem közül kikerülő termékek az örökkévaló élet üzenetei. A művészet nem más, mint az embernek az a tevékenysége, amellyel tudatosítja önmaga más élőlényekkel, természeti létezőkkel való egylényegűségét, melynek során felismeri, hogy minden egyes teremtmény a nagy Egynek, Istennek végtelenül kicsiny, ugyanakkor nélkülözhetetlen része. Magyarán: csakis a művészet által vagyunk képesek Istennel együtt teremteni a világot! Az a népesség, amelyik ezt elfelejti, elveszti létjogosultságát: az örökkön változó élet átlép sárba hullt fejei felett
.

Kisgyőr, Kossuth Lajos u. 51, 3556 Magyarország

A térség hasonló termékei

Csehné Séra Tünde – csontfaragások, bőr- és nemez tárgyak (Harsány)

Miskolcon születtem. Gyermekkorom legkedvesebb játéka a kalapács volt, a babát is főképp javítási célból vettem kézbe, vagy azért, hogy ruhát varrjak nekik. Azóta kipróbáltam minden lehetséges kézművességet, hímzést, szövést, varrást, asztalos munkákat, kosárfonást és egyebeket.


2021 © Nyékládháza és Térsége Területfejlesztési Önkormányzati Társulás
3433 Nyékládháza, Mátyás király út 114.
nyekipaktumiroda@gmail.com

Készítette a Viacom Informatikai Kft.