Kossuthutcanyolc
Zöldség, tojás
Cím: 3434 Mályi, Kossuth utca 8-10.
Telefon: +36 70 229 4469
Mail: kossuthutcanyolc@gmail.hu

Családi örökségünk a föld szeretete ami bennünk él, s ma is virágzik. Mályiban a Kossuth utca 8 szám alatt, az immár 500 éves Református templom tövében található nagyszüleim portája, ami több mint 100 éve is a gazdálkodást szolgálta. Vegyszermentes, úgymond élő, épített talajban, mély mulcsos konyhakerti növény termesztéssel és kis háztáji állatneveléssel töltjük dolgos napjainkat.
De vajon mit jelent a mély mulcsos gazdálkodás?
A föld akkor él, ha egészséges a mikrobiológiája, amikor a gombahálózat beszövi és eljuttatja a tápanyot minden zugba, ami majd a kultúrnövényeket táplálja anélkül, hogy mesterségesen szintetikus adalékokkal dúsítanánk a földet. A mulcs, ami lehet szalma vagy bármilyen növényi zúzalék, fa apríték, mint egy paplantakaró nyújt védelmet annak, ami a földben van, s kell is hogy legyen.
Mindennek van haszna, még a gaznak is. Nincs gyomirtás. Különböző állatok másfajta gyomnövényekkel táplálkoznak. A libák, kacsák, tyúkok és malacok feleszik ezeket a sokakat bosszantó növényeket. A puha talaj miatt gyomláláshoz nem szükséges kapa. Kézzel könnyedén betakarítható az etetéshez szükséges mennyiségű gyom. Mivel a mulcstakaró szintén megakadályozza és lelassítja a gyomáttörést, így kevesebb maga a gaz is. Mindezen funkciója a mély mulcsos gazdálkodásnak segíti a földművelő mindennapjait. Egészségesebb a talaj, ezért az is ami benne terem, mert minden ami jó és jót tesz, az a természetben megadatott és igazán jó
.

3434 Mályi, Kossuth utca 8-10.


2021 © Nyékládháza és Térsége Területfejlesztési Önkormányzati Társulás
3433 Nyékládháza, Mátyás király út 114.
nyekipaktumiroda@gmail.com

Készítette a Viacom Informatikai Kft.