Eperjesi Csaba fafaragó népi iparművész
Kapu, kopjafa, fejfa, emlékoszlop, utcatábla, tornác
Cím: 3556 Kisgyőr, Jókai Mór utca 9.

Tel.: +36 20 457 4191
Mail: csabaeperjesi@gmail.com

A Csereháton, egy pásztorcsalád legidősebb fiaként nevelkedtem, ahol még a mindennapi élet részeként, észrevétlenül ölelt körül a nép művészete, használati tárgyai. Máig őrzöm a legelő, a rét és a szabadság illatát, mélyen belém vésődtek őseim mozdulatai. Gyerekkorom óta érdekelt a fafaragás.Egyenes út vezetett az asztalos szakmához és kiváló mesterek faragóműhelyeibe, ahol tovább csiszoltam tudásom, ismertem meg új- és újabb technikákat.
Tizenhét éve élek a családommal Kisgyőrben – a faragott faluban –, ahol a köztéri alkotások legtöbbje őrzi vésőm nyomát. Tíz éve saját műhelyemben készülnek az egyedi kivitelezésű alkotások, termékek. Munkáimban hangsúlyt kap a pontos kidolgozás és az ősi magyar szimbólumok alkalmazása. Jellemzően használati tárgyakat, kapukat, emlékoszlopokat, síremlékeket, teraszkorlátokat készítek. Több helyen láthatóak alkotásaim, például a Selyemréti templom kertjében áll egy általam faragott kereszt 2013 óta, de a miskolc-tapolcai Székely Kúria faragott kapui is a műhelyemben születtek.
Több alkalommal szerepeltem sikeresen népművészeti és kézműves pályázatokon. Elnyertem például a „Magyar Kézműves Remek” díjat, a kisgyőri református templom fából faragott szószék koronájának rekonstruálásáért.
Akiben – a tömeggyártás világában – felmerül az igény, hogy valódi fából készíttessen saját elképzelései, vagy gazdag népi hagyományaink által ihletett terméket, azoknak szeretnék segíteni.
Hitvallásom, megőrizni elődeink hagyományait, egyszerűségükben tökéletes tárgyaikat és a rendet, amiben éltek.

3556 Kisgyőr, Jókai Mór utca 9.

A térség hasonló termékei

Gönczi Róbert – fa kézműves termékek (Nyékládháza)

1998 óta egyedi fa bútorokat, nyílászárókat, asztalos munkákat készítek, valamint faragott és műemléki jellegű munkákat is elvállalok.

 


2021 © Nyékládháza és Térsége Területfejlesztési Önkormányzati Társulás
3433 Nyékládháza, Mátyás király út 114.
nyekipaktumiroda@gmail.com

Készítette a Viacom Informatikai Kft.